Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

AHEF: “SAĞLIKÇILAR PANDEMİ'NİN GÜNAH KEÇİSİ DEĞİL!”

AHEF: “SAĞLIKÇILAR PANDEMİ

AHEF: “SAĞLIKÇILAR PANDEMİ'NİN GÜNAH KEÇİSİ DEĞİL!”

AHEF: “SAGLIKÇILAR PANDEMI'NIN GÜNAH KEÇISI DEGIL!”

Saglik çalisanlarinin izinlerinin kaldirilmasina Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu’ndan da büyük tepki geldi. Aile Hekimleri Saglik Bakanligi’ndan yapilan bu açiklama karsisinda hem saskin hem de kirgin. Federasyon Baskani Dr. Özlem Sezen; “Alinan karari hayretle karsiladik. Saglik hizmeti dikkat, konsantrasyon, özen ve hassasiyet ister. Dinlenmeden hastalarimiza nasil bakacagiz, nasil dogru teshis koyacagiz. Bizim bagisiklik sistemimiz düsmeyecek mi yorgunluktan? Yine mi saglik çalisanlari bedel ödeyecek?” diyerek tepkilerini dile getirdi.

 

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Baskani Dr. Özlem Sezen meslektaslarinin sesi olarak söyle dedi. “Saglik Bakanligi bünyesinde çalisan tüm personelin yillik izinlerinin, istifa ve emeklilik taleplerinin yasaklanmasi karari salginla mücadelede biz saglik çalisanlarinin omzuna binen yükü arttiracaktir. Bugüne kadar hastaliktan vefat eden hekimler ve diger saglik çalisanlari sehit sayilmamistir. Covid-19 hastaligi hala meslek hastaligi kabul edilmemektedir. Aile hekimligi çalisanlari pandeminin basindan beri aktif görevde olmasina ragmen hiçbir ek ödeme alamamistir. Saglikta siddet olaylarina yönelik düzenlemeler yetersizdir. Salginla mücadelenin tirmanisa geçecegi önümüzdeki süreçte saglik çalisanlarini koruyacak ve moral saglayacak uygulamalarin yetersizligi ortadadir.”

5258 sayili yasanin 3. maddesinin son fikrasinda aile hekimlerine izin hakki tanindigi ayrica bununla birlikte izinleri kullandirmak amaciyla da idareye yillik izin planlamasi yetkisi verildigini belirten Dr. Sezen, “Anayasanin 50. maddesiyle ve 5258 sayili yasanin hükmü geregi taninan izin hakkini ortadan kaldiracak islem yapma hak ve yetkisi verilmedigi açiktir” dedi.

Anayasanin 50. maddesinde; dinlenmenin çalisanlarin hakki oldugu, yillik izin haklari ve sartlarinin kanunla düzenlenecegi kurala baglanmistir.

Dr. Özlem Sezen; “5258 sayili yasanin 3. maddesinin son fikrasinda belli sartlar altinda izin kullanmanin aile hekimligi çalisanlarinin genel haklarindan biri oldugu hüküm altina alinmistir. Izin düzenlemelerinde, hangi iznin ne sekilde ve kaç gün kullanilabilecegi de açikça belirtilmistir” derken konuyla ilgili maddeleri söyle açikladi.

“Saglik Bakanligi Halk Sagligi Genel Müdürlügü’nün E.2669 sayili yazisinda yillik izinlerin, idarenin uygun bulacagi zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kisim kisim kullanilabilecegi, birbirini izleyen iki mali yil izninin bir arada verilebilecegi belirtildikten sonra sözlesmenin

 

 

 

bitim tarihinden önce kullanilmayan izin haklarinin bir sonraki sözlesme dönemine aktarilmayacagi ve durumda izin hakkinin düsecegi kurala baglanmistir. Ancak, hizmet gerekleri gözetilerek yapilacak planlamanin doguracagi bu tür kisitlamalarin, hukuka aykiri olmamasi ve ilgililerin magduriyetine sebebiyet vermemesi gerekir.”

“Idareye taninmis olan bu takdir yetkisinden hareketle, idare tarafindan, yürütülen kamu hizmetinde zaman zaman meydana gelebilecek olasi aksamalar öngörülerek belirli süreyle personelin bir kismina veya tamamina yillik izin kullanmasi hususunda müsaade edilmemesi hizmet gereklerine uygun düsmekle birlikte, önceki döneme ait kullanilmayan izin haklarinin düsmesi sonucunu yaratacak uygulamalarin, 5258 s. kanunun 3. maddesinin son fikrasinda belirtilen izin hakkinin yok edilmesine ve bu takdir yetkisinin asilmasi anlamina gelecegi, ilgililere kanunla taninan izin hakkinin kullandirilmamasinin Anayasayla teminat altina alinan dinlenme hakkinin ihlali sonucunu dogurabilecegi ve magduriyetlere sebebiyet verecegi açiktir.”

“Magduriyet yaratilmamasi adina pandemi döneminde izin kullanilmasina müsaade edilmeyen aile hekimligi çalisanlarinin izin kullaniminin askiya alinmasi nedeniyle, bu yil sonunda sözlesmesi yenilecek olup izin hakkindan mahrum kalacak çalisanlarin yillik izinlerinin yeni sözlesme dönemine aktarilmasini, aktarilmayacaksa hakkaniyet geregi izne denk gelen ücretin çalisanlara verilmesini talep ediyoruz.”



  • Pazar 32 ° / 18.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 32.1 ° / 19.2 ° Güneşli
  • Salı 32.5 ° / 20.1 ° Güneşli